fredag 10 februari 2012

LITE OM VED


Vintern anses vara bästa tiden att fälla träd. Det är viktigt att man snabbt klyver veden, får den ligga blir den betydligt med svårarbetad.
Förr sade man att "ved skall klyvas före påsk". Då hinner den torka ordentligt till nästa säsong.
Stapla sedan veden luftigt; "mössen ska kunna komma igenom vedstapeln", med barksidan neråt så torkar den fortare.
Fukthalten i ved måste minskas med ca 75% innan den kan eldas, vilket tar drygt ett halvår. Lagra inte ved inomhus innan den har torkat på grund av stor risk för mögel. Därimot kan man ta in den torkade veden ett par veckor före eldning, varm ved är nämligen lättare att få fyr på.

källa: Gård och Torp

5 kommentarer:

 1. Inte bara hinner veden torka om man klyver den innan påsk, efter påsk hinns det inte med för då kommer våren och vårbruket, sen sommaren och skördetider så då är det definitivt kört!
  Eldar du mycket hemma?
  //N

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt så... Efter påsk är det fullt upp med annat...
  Nu är det ju inte jag som klyver veden, det gör mannen, men jag behöver hans hjälp till annat som är viktigt och måste göras framåt vårkanten. Det blir ju som sagt lite körigt framåt april, maj och juni.
  Ja vi eldar mycket, varje dag under vinterhalvåret. Vi tar ett par träd varje år för att vara självförsörjande på ved...

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att sota kaminen ofta. Brandrisk annars. Släckt aska kan man med fördel lägga kring rötterna på bärbuskarna! Användes förr till rengöringsmedel - skurade trägolven med det. Mam

  SvaraRadera
 4. Tack mam! :o)
  Kommer ett inlägg längre fram om vilka växter som gillar aska.
  puss

  SvaraRadera
 5. ja tack! lite inputs om vad man kan göra med askan?! (P och jag har ju diskussioner om HUR,VAR och VARFÖR man skall slänga askan på olika sätt...hmmm)
  Vi gör ju rent ugnsluckan med askan från eldstaden.Perfekt rengöring .
  Kram Bea

  SvaraRadera