tisdag 28 februari 2012

Köttfärstårta




Det här är ett riktigt smarrigt recept.
Påminner om paj men äter man inte bröd så är detta ett bra alternativ.
Gott med en grönsallad till.
Fyllningen kan också varieras efter smak.

Jag fyllde med fetaost bruten i småbitar, soltorkad tomat, rödlök, färsk basilika, svarta kalamataoliver utan kärnor och creme fraiche i små klickar.

Gör så här:

Blanda ca 800g oxfärs (gärna kravmärkt) med salt och peppar och ett ägg till smidig deg.
Hacka fint en gul lök och stek i smör så att den blir mjuk och inte bränd.
Blanda i färsen.
Låt vila i kylen en stund.
Dela färsen på två och lägg på var sitt bakplåtspapper. Platta ut till en rund talltiksstor "tårtbotten". Den ska vara ca 1/2 cm tjock.
Lägg den ena bottnen tillsammans med sitt papper på en plåt och lägg sedan på din fyllning och ej ända ut i kanten utan spara 2 cm.
Vält över botten nr 2 över fyllningen och limma ihop kanterna genom att fukta fingret med lite vatten och dutta längs den rena kanten och nyp sedan ihop bottnarna ordentligt.
Grädda i ugnen på 175* ca 25 min.

2 kommentarer: