onsdag 18 april 2012

Tänkvärt från Naturskyddsföreningen

Svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt? Börja med att byta ut några riktiga miljövärstingar. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska.
 • Kaffe

  På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 
 • Bananer och vindruvor

  Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.
 • Mejeriprodukter

  För några kronor extra kan du få mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.

  Kött

  När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

  Potatis

  Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. Skurken nummer ett är King Edward - en kung som borde störtas! 

          Texten är hämtad här

2 kommentarer:

 1. Sjukt när man tänker efter hur mycket gift som måste till för att kunna få fram mat kommersiellt.

  Ska jag rannsaka mig själv i förhållande till punkterna så dricker jag inte kaffe, äter bara moralbananer (kravfairtrade) som smakar bäst, 65% av mejeriprodukterna jag konsumerar är ekologiska.
  Äter bara svensk kött, på lunchrestauranger har man ju iofs ingen aning om vad det är för ursprung.
  Potatis odlar jag ju cirka hälften själv hade nog varit 100% om jag haft jordkällare.
  Så det känns helt ok.

  Har för mig King Edward är väldigt mottaglig för bladmögel.
  På andra sidan bäcken här så håller en jättestor potatisodlare till. Hörde nån säga att p.g.a. den blöta hösten fick dom spruta mot bladmögel vart tredje dag(!!!).
  Oj det blev ett långt svar men så går det när du skriver intressanta inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nils för ditt långa svar :O)

   Ha det fint!

   Radera