söndag 2 september 2012

Omstridd bomull























Visste ni att det bara är ynka 0,1% (!!) av världens bomull som odlas ekologiskt?

0,1 %, det är ju faktiskt nästan ingenting. Är vi så fruktansvärt dåliga på att sätta lite krav på textilindustrin?

När jag rannsakar mig själv så, visst handlar jag mycket ekologiskt, särskilt till Alfred men också till migsjälv och Mattias, men på det stora hela... nä, jag är faktiskt ganska dålig på det.


När det gäller kläder så är just ekologiska material ofta en anledning till att jag faktiskt handlar i slutändan. Det motsatta gör att jag många gånger avstår, om jag inte verkligen behöver något.
När det gäller lakan, gardiner eller oftast inredningstyger (eftersom jag syr det mesta själv) lyser de ekologiska materialen med sin frånvaro.
Kuddfodral, mattor, ja det mesta i hemmet som är gjort av textil är ju inte tillverkade och beredda enligt ekologiska principer.

Å andra sidan har jag under de senaste 5 åren nästan uteslutande handlat på loppisar och i secondhandbutiker vilket ju faktiskt är långt mycket bättre än att handla nytt även om det är eko. Tittar jag bara på de många ärvda bomullslakan jag har som många gånger är långt över 100år är de i mycket bättre skick än de underlakan inköpta på tex Hemtex eller Ikea för säg bara 5-6 år sedan. Dessa är tunnslitna där man ligger och ibland även trasiga och helt söndernötta.
Förr fick bomullen växa i sin egen takt vilket gjorde att den bildade långa mycket slitstarka fibrer som sedan beräddes skonsamt för att hålla så länge som möjligt.
Idag stressar vi på plantan genom snabbverkande gödselmedel, sedan tillverkar vi produkter och plagg, snabbt snabbt snabbt, bleker och färgar för att sedan hamna i våra hem där de tvättas och tumlas till förbannelse.

Bomull täcker idag nära hälften av all världens textilproduktion och är den mest besprutade grödan i världen.
Bomullen besprutas när den växer och när den skördas. Den tvättas sedan i olika steg. Färgningen är det som är mest miljöstörande och i många länder använder man kemikalier som är helt förbjudna här. Utsläppen skadar natur och djurliv mycket allvarligt. Stora mängder salt används också i den här processen vilket orsakar stora problem i både yt och grundvatten.
Textilierna sprayas sedan med mögelgift och andra kemikalier som gör tyget så skrynkelfritt som möjligt.
Sammantaget gör det här att en vanlig bomullströja kan innehålla upp emot 250 olika kemikalierester. Ämnen som ofta kräver ett 10-tal tvättar för att försvinna.

Det är inte konstigt att hudproblem och allergier är något som ökar stadigt. Man kan ju också tänka sig hur de 120 miljoner människor mår som jobbar med de här medlen många timmar dagligen. Ofta (eller kanske aldrig) utan ordentlig skyddsutrustning.

Vad innebär det då att bomullen är ekologisk?
Jo, man använder inga bekämpningmedel alls! Inte heller stressande gödningsmedel utan naturliga metoder genom kompostering används. Detta säkerställer och gynnar balansen i jorden samt ger den näring och kraft att fortsätta odlas på generation efter generation.
Ekologisk bomull får växa till sig långsammare och bildar därför starkare och segare fibrer vilket i sin tur skapar en hållbarare textil.
Ekologisk bomull vattnas med grundvatten och bereds med miljövänliga färger- den vanliga kräver hela 350 liter vatten och 1 kg kemikalier för beredning av ett kg tyg.

Ekologisk bomull borde vara ett självklart val! Det är vi konsumenter som TILLSAMMANS kan göra skillnad. Det är vi som har makten. Fråga efter ekologiska alternativ och stöd de som finns.
Jag ska bli bättre på det, även när det gäller textil som inte är kläder, för det är det jag är sämst på!

Det kan också vara bra att hitta andra miljövänligare material som hampa, nässlor och bambu.
Mer om detta i ett annat inlägg.

Trevlig lördag på er!


2 kommentarer:

  1. Du har rätt. 0,1 % är ju ingenting!

    SvaraRadera
  2. Bra att du skriver om detta jag har själv skrivit en rapport om etisk handel i indien, o var i södra indien i en månad då jag läste en kurs i fairtrade o blev ambassadör inom fairtrade. några av mina kurskamrater gjorde hela rapporten om bomull och jag har skrivit lite grann om det i min blogg.http://moderearth.wordpress.com/2011/02/01/snarig-vag-innan-bomullen-blir-vit/
    finns även mer att läsa här.http://rattvishandel.net/documents/slutrapport_bomull_2011.pdf! :-)Hls A-e

    SvaraRadera