onsdag 23 maj 2012

Linnés Råshult

























































































Carl von Linné föddes 1707 i den lilla byn Råshult i Småland. Före Carls 2 årsdag flyttade hela familjen med mor, far och fyra syskon vidare till Stenbrohult, ett stenkast bort och där hans far Nils Linnaeus blev kyrkoherde.

Nils hade ett oerhört stort botaniskt intresse och anlade flera trädgårdar under sin livstid bla trädgårdarna i Råshult som efter flytten fanns kvar i familjens ägo ett 20tal år.
Bebyggelsen i Råshult ligger i dag på samma plats som under Linnés tid men kvar från 1700talet finns bara mangårdsbyggnaden. Övrig bebyggelse har återskapats efter en brand som härjade någon gång i mitten på 1700-talet.

Det vackra landskapet kring Råshult har under de senaste 15 åren återskapats till det odlings och ängslandskap det en gång var. Platsen är otroligt fridfull och vacker och det känns verkligen som om tiden stått stilla.
Den biologiska mångfalden och artrikedom som idag finns här är helt unik.
Kulturreservatet Linnés Råshult ägs numera av Stiftelsen Linnés Råshult där Älmhults kommun och Växjö stift är stiftare. Hela reservatet arrenderas och sköts av Lena och Michaël Michaëlsson som har förvaltaravtal med länsstyrelsen. Paret bor i ett av de gamla husen och trådgården Kålgården är deras privata trädgård men öppen för almännheten att beskåda.
















































Väl på plats fick vi en guidad rundvandring av två söta damer. Den ena heter Moa och det är faktiskt hennes föräldrar som arrenderar och sköter trädgårdrna. Moa är alltså uppväxt på detta fantastiska ställe och har stor kunskap i hur man sköter och odlar ekologiskt. Hon har också under ett par år jobbat vid Gunnebo slott utanför Göteborg.
Alla trädgårdar inklusive odlings och ängslandskap sköts och brukas endast med handredskap och häst, presis som på 1700talet.

Njut av en god lunch i det KRAVsertifierade fiket på gården. Vi blev bjudna på morotssoppa, råkostbuffé och stenugnsbakat surdegsbröd. Rustikt och ofantligt gott!
















































Fotnot; Carl von Linné hette som barn Linnaeus och det var först när han år 1761 blev adlad som han tog sig namnet von Linné.

För mer information besök hemsidan.

4 kommentarer:

  1. Skulle också vilja åka dit! Jag tror du går i mormors fotspår när det gäller att besöka intressanta trädgårdar. Nåja, jag är också road och har sett en hel del sådana. Fina bilder! Kan du inte berätta vem som snidat de fantastiska djuren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej kära mor :O)
      Konstnären Vesa Jussila har tillverkat alla djuren.

      Radera
  2. Så fina bilder tycker moster.

    SvaraRadera