tisdag 1 maj 2012

1a Maj

Idag har vi trotsat vinden och trädgårdsarbetat=dubbelgrävt!
Bäddarna ska iordningställas inför säsongen.
Välbränd koskit och halvfärdig kompost blandas i botten på de upphöjda bäddarna och blir därmed en optimal långtidsverkande boost  vars näring växterna kan tillgodogöra sig under en lång tid fram över.
Nu, sådär en 3 veckor före utplantering är det också lagom att kalka, om det nu behövs förstås.

När mina sådder tittat upp och småplantor av squash, gurka mm kommit på plats täcker jag jorden med ca 5-10 cm gräsklipp och ungefär var annan, var tredje vecka är det läge att vattna med nässelvatten.
Gräsklippet gödslar samtidigt som marken täcks och fröogräs hålls borta från jorden.
Vattnet avdunstar inte heller lika snabbt vilket är bra i upphöjda odlingar som annars har en tendens att bli väldigt torra.


För att få till det efter årets förbättrade skiss över mitt 4åriga växelbruk blev jag tvungen att flytta rabarberna.
Sämsta årstiden att göra detta men ibland har nöden ingen lag. De har hunnit blir riktigt stora och kommer väl att hänga läpp och tappa ett par veckor av den hårda behandling de fick utstå under förmiddagen, men det var inte mycket att be för!
Jag passade på att skörda ett par stora fina stjälkar innan den slokade och la sig ner och grät...

I landet har ett par sparrisar stuckit upp sina huvuden och nästa helg kommer vi nog att kunna skörda för första gången. Det är nu 3 år sedan vi planterade dem så från och med i år är det fritt fram. Halleluja! Det blir nog en god köttbit och hemmaslungad Hollandaise till.


Hejpådej du sköna gröna!

Nam nam...

1 kommentar: