måndag 14 maj 2012

Tack och hej till Trädgårdsmästarutbildningen
Det har varit lite glest mellan inläggen i veckan som gått och det beror på att jag varit ute på tur.

För ganska exakt ett år sedan gick jag på mammaledighet. Jag hade då avslutat mitt första år av två på min utbildning.
Trädgårdsmästare med inriktning ledarskap vid Akademi Båstad och Norrvikens trädgårdar. Jag hade haft ett helt fantastiskt år och lärt mig massor.
Kristian predikade Hortikultur, växtkunskap och beskärning. Ledarskap och etik föreläste Gunilla i, Trädgård och skötsel av utemiljö var Fredriks gebit och jag lärde mej allt om "Pang för pengarna" av Claes.
Oj vad tiden gick snabbt, Jag tycker inte jag hann mer än flytta dit förens det var dags att städa ur mitt rum och flytta hem till Lövestad igen...

Tanken var att jag skulle vara hemma ett år för att sedan hoppa in och läsa klart år 2 i nästa årskull men i januari, förra året, fick vi veta av KY-myndigheten att utbildningen inte fick fortsätta.
Tråkigt, men framför allt jobbigt då ingen av de utbildningar som tidigare fanns på detta område fått fortsätta. Iallafall vad jag vet i dagsläget.
Mina Trädgårdsmästardrömmar gick därmed i stöpet.
Det känns lite som jag offrat ett helt år på ingentig. Ingen examen och det är ju inte helt gratis att studera på annan ort med dubbla boenden och allt vad det innebär...
Samtidigt har jag lärt mig så ofantligt mycket. Kunskap som aldrig blir omodern och som jag helt klart kommer att ha nytta av i mitt/vårt privata liv.
När jag odlar idag förstår jag varför jag gör som jag gör. Förstår betydelsen av att tex gödsla och vad som faktiskt händer inne i växten när den tillgodogör sig olika näringsämnen. Hur ljuset studsar och på ett optimalt sätt tar sig in genom glaset i ett växthus.
Att det är skillnad om växthus glaset eller plasten är välvt som en båge kontra ett vanligt sadeltak. Att fruktträdets grenar som växer horisontellt är "programmerade" att sätta frukt medans de som växer rakt upp är "programmerade" på tillväxt.
Fantastisk och helt ovärderlig kunskap i ett hushåll med självförsörjning som mål.
Kanske hittar jag också en annan utbildning där jag kan tillgodogöra mig och dra nytta av det jag nu lärt mig. Kanske blir jag trädgårdsmästare än dag ändå. Även om jag tycker att jag faktiskt kan kalla mej det hemma i vår egen trädgård redan nu.

Eftersom det då blev som det blev med utbildningen så tog jag aldrig något studieuppehåll utan har varit fortsatt inskriven under det här sista året för att jag skulle kunna tenta av det jag kände att jag kanske skulle hinna med.
Ha! Tänk att jag faktiskt trodde att jag skulle ha tid att plugga nu när jag var hemma med A...
Fullständigt skrattretande så här i efterhand. Har ju knappt öppnat ens en tidning sen han kom. Att jag skulle sitta här i soffan och plugga in 100tals växter på latin är ju vansinne utan dess like. Jag tyckte ju tilloch med att det var svårt att hinna med och i mastigaste laget när jag satt ensam på min kammare i Båstad utan alla vanliga vardagliga måsten.

Nåväl. Nu har jag alltså varit uppe i Båstad i dagarna tre för att först i onsdags gå på en föreläsning och avsluta kursen Etik och ledarskap.


I torsdags var hela klassen på skolresa då vi besökte Hovdala slott, Linnes Råshult och kunskapscentrum Carl von Linné i Möckelsnäs.
En helt fantastisk resa och eftersom det snart är semestertider och det här är otroligt trevliga utflyktmål för den trädgårds och ekoodlings intresserade kommer jag att skriva om dessa ställen i separata inlägg inom kort.

I fredags var det den stora examensdagen och jag fick mina betyg för de kurser jag avslutat och vi tackades av med finaste spaden med graverat blad.
Vi firade med Champagnefrukost och sen fick vi lyssna till en jättebra gästföreläsare nämligen Peter Englander, Apotekarns Trädgård i Simrishamn och programledare för Trädgårdstoppen.
Kände att jag genast ville åka hem och rita om trädgården i medelhavstema :o) Mycket inspirerande.

Sista gången vi sågs allihopa. Oj vad jag kommer att sakna er alla.
Hela 19 av 22 elever börjar jobba i dag måndag. Är det inte fantastisk statistik?7 kommentarer:

 1. Grattis till alla dina kunskaper och allt arbete du lagt ner! Tror nog att det kommer till nytta och att du hittar en fortsättning på utbildningen. Din morfarsfar och din morfar och framför allt mormor sitter där uppe på ett moln och ler belåtet! Resultatet av avhoppet är ju inte så dumt heller! Din stolta mamma.

  SvaraRadera
 2. Sötaste mamma :O)
  Puss på dej. Love you!

  SvaraRadera
 3. Grattis korven!!! Du inspirerar ju om inte annat massa personer som läser din blogg :-) kramar

  SvaraRadera
 4. Grattis Ebba till alla dina kunskaper! Visst känner man sig vuxen när man ser den stora vinningen är i kunskaperna och inte i diplomet!?
  När jag gjorde ett reportage på Gunnebo slott häromveckan hade de alldeles precis fått veta att de drar igång en utbildning till hösten - har du sett den? http://gunneboslott.se/kontakt-och-information/kurser-och-utbildningar
  Jag drömmer om den , men med en 9-dagars prinsessa i famnen inser jag mina begränsningar. Kram Mimmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack rara Mimmi.
   Jag ska genast kolla in Gunnebos utbildning... även om det är rätt långt att åka:o)

   Kära hjärtanes, grattis till liten!

   Radera
  2. Tack för gratulationerna - det är en ljuvlig prinsessa vi fått.
   Visst är det långt för dig, men jag tänkte att du iaf kanske hade barnvakter på kö i närområdet. ;-)

   Radera