måndag 17 oktober 2011

Cydonia oblonga


Kvitten eller Cydonia oblonga som den heter på latin är en spännande frukt.
Den tillhör rossläktet och är en nära släkting till rosenkvitten.
Frukten ser ut som ett litet gult äpple och luktar mycket gott. Den har dock ett väldigt träigt och knappt ätbart fruktkött om man inte som jag, tillagar den.
Som marmelad blir den gudagod!

Kvittenmarmelad

250g tärnad och skalad kvitten
250g syltsocker
1 citron
1 dl vatten
(hela kardemummakärnor)

koka frukttärningarna tillsammans med saften från citronen och vattnet i ca 45 min.
Det ska vara hela bitar kvar och inte helt sönderkokat.
Tillsätt kardemumma kärnor och sockret och koka ett par minuter till.
Häll på rena små burkar.
KLART!

Jag blandade kardemumma kärnor i min för att få en riktigt "vintrig" marmelad då jag tänker spara min till julbordet. Tror att den kommer att vara grym tillsammans med en stor kopp te, en bit lagrad Whiskey cheddar och mitt sjukt goda knäckebröd.
Mmmmm, längtar redan.
Ebbas goda kvittenmarmelad

1 kommentar: