söndag 7 oktober 2012

Säsongsmat såklart!

Förr åt vi och lagade mat efter  de råvaror som säsongen hade att erbjuda. Det var en självklarhet eftersom det helt enkelt inte fanns några alternativ.
Idag är våra val och möjligheter näst intill oändliga. Vi kan i stort sätt och ganska enkelt dessutom få tag i nästan precis vad vi än är sugna på, när som helst.
Vi äter färskpotatis och sugar snaps från Kenya i april, färska hallon och blåbär hela vintern och räkor frossar vi i oss året runt.
Och visst, det är la gött att ha det såhär, varför ändra på ett vinnande koncept?

Men det finns många fördelar med att välja mat i säsong. Det är miljövänligt då vi minimerar transporter, det är billigt, vi gynnar de lokala producenterna och det bästa av allt- råvaran är på topp!
För att laga god mat krävs goda råvaror och när de är i säsong är de som allra bäst.

En av de stora fördelarna är också att man får längta lite. Att inte ha allt serverat jämt gör det lite mer spännande.
Man ser fram emot vad de olika säsongerna har att erbjuda och det är fokuserande, matlagningen mer inspirerande och utvecklande...

Vintrarna, eftersom vi inte bor i ett land med odlingsmöjligheter året om, kan bli ganska troftiga och jag tycker inte att vi ska bita oss själva i svansen. Klart man får köpa vad man vill och ibland blir man ju dödssugen på något alldeles särskilt.
Men att inte falla för frestelsen jämt utan faktiskt i grunden handla och laga i säsong hade på många sätt byggt en bättre värld.

Har du svårt att hålla reda på vad som faktiskt är i säsong hittar du en utomordentlig guide här.
Ett riktmärke är också svenskt ursprung och billigt=rätt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar