tisdag 6 november 2012

Syrade rötter
Efter fadäsen med saltet gjorde jag iallafall klart syrningen av morötterna så nu är det bara att vänta och se. Det här med jodfritt salt menar många experter vara mycket viktigt medans andra som provat att syra med vanligt hushållssalt lyckats bra iallafall. Tiden får därmed utvisa.

Så här gjorde jag iallafall:

SYRADE MORÖTTER

Du behöver:
* syrningskärl (glasburk m gummiring) i lämplig storlek
* skalare
* kniv/mandolin
* skärbräda
* liten glasburk att pressa med
* något att stöta med (jag använde en köttklubba)
* stort kärl eller bunke

*saltlag (1/2 l vatten+1/2 mask jodfritt salt uppkokat och avsvalnat)

* 1 kg morot
* 10 små scharlottenlökar eller purjo
* 1 msk jodfritt salt
* 1/2 msk senapsfrön

Innan du börjar måste händer och alla verktyg och kärl vara riktigt rena. Jag tvättade mina noga, använde en stor rostfri bunke samt skärbräda av trä, alltså inget i plast. När allt var diskat steriliserade jag samtliga grejer i ugnen i 10 minuter på 120 grader. Glöm för guds skull inte bort tiden om du har trä i ugnen...


Skala och riv eller slanta morötter, lägg i en stor bunke och varva med saltet, stöt med något, typ köttklubba eller en mortelstöt. Hacka purjokök ( jag valde scharlottenlök då jag hade egenodlad) fint och lägg ner i blandningen, strö över senapsfrö. Låt stå i någon timme och vätska sig.

Fyll upp glasburken med morotsblandningen. Pressa ner då och då med en sked. Var noga med att all vätska följer med. Tag den lilla glasburken och pressa ner så att vätskan reser sig över morotsblandningen. Om det inte täcker morötterna häll på lite av saltlaget tills det gör det.

Sätt på gummiringen och stäng locket.

Placera burken i ett större kärl eftersom morötterna kan "koka över". Låt stå i rumstemperatur gärna mörkt i 10 dagar.
Sedan ska kruset in i kylskåpet i 6 veckor. Efter vad jag förstår är det sedan fritt fram att förvara det var helst du vill och hur länge som helst.1 kommentar: