tisdag 13 november 2012

Låg temp
Att tillaga mat på riktigt låg temperatur under lång tid är något jag ofta gör. Dels för att köttet blir så helsikes mört men också för att det är smidigt. Ett par minuters förberedelser på morgonkvisten resulterar i ett kraftigt tidsbesparande när det är dags att servera middag till kvällen. Med en ugnstemp omkring 70-75grader kan man alltså ställa in middagen innan man drar till jobbet på morgonen och när man kommer hem är den klar. Mycket smidigt.
Med långkok och långbak i ugn kan man med fördel välja styckningsdetaljer som inte är så dyra och man kan istället lägga krutet på att köpa kött av god kvalitet, gärna ekologiskt från gräsbetesdjur.

Långbakad fläsksida är en av mina favoriter. Eftersom köttet är ganska fett (vilket iofs. smälter bort en hel del under den långa tiden i ugnen) är det gott att bara servera en fräsch sallad eller lite syrlig surkål. Yammi!


Glada grisens långbakade sida

Fläsksida
salt
peppar
malen ingefära

Skär svålen i rutmönster med riktigt vass kniv, se till att snitten inte blir för djupa. Salta (ganska rejält) och peppra runt om och lägg i form med svålen upp. Strö över ingefära på efter smak på svålsidan och gnugga ner det i  snitten.
Ställ in i ugnen på 70grader.
Gör något annat i 10-12 timmar. dra upp ugnsvärmen till max i kanske10 minuter. Passa så att det inte bränns, men resultatet skall bli riktigt knaprigt.

Servera förslagsvis med surkål samt hackad persilja (sjukt god kombo)

1 kommentar:

  1. Ser fram emot något liknande i helgen! Mam

    SvaraRadera