fredag 25 maj 2012
Kunskapscenter Carl von Linné
Vårat första stopp på skolresan blev Orangeri och kunskapscenter Carl von Linné i Möckelsnäs.
Möckelsnäs ligger nära Stenbrohult där Carl och hans familj bodde. Linnés koppling till platsen var att familjen var god vän med ägarna till Herrgården och det är härifrån Carl har ett av sina första starka växtminnen.
Historien, som även finns nedskriven av Carl själv säger att pappa Nils vid ett besök på herrgården började berätta inlevelsefullt för lilla Carl, som var i 4års åldern, om växternas namn och allt som var underligt och märkvärdigt med dem. För pojken som lyssnade spänt föddes det första intresset och kärleken till allt det gröna här.
I dag fungerar platsen som kunskapscentrum, forskningsbas och utbildningsområde och ska komplettera kulturreservatet i Råshult.
I trädgården finns drygt 700 arter, alla med koppling till Linné själv men även hans lärjungar. Vissa växter har han upptäckt först av alla andra fått skickade till sig som frö eller planta.
Växterna är planterade i höga trälådor av lärk, 96 stycken och indelade i 4 kvarter.
För flertalet av de växter som finns gäller att det är den ursprungliga oförädlade vildarten som var aktuell under 1700-talet.
Orangeriet är en replik och byggd efter ritningar från det orangeri som Linné lät bygga i den botaniska trädgården i Uppsala då han verkade som medicinprofessor i början på 1740-talet.
Ett orangeri är föregångaren till växthuset och dess syfte var att vinterförvara tex Apelsinträd (där av namnet) och andra växter som inte hade möjlighet att övervintra i vårat klimat.
Konstruktionen bygger på att huset är glasat mot söder för maximalt ljusinsläpp. Övriga väggar och tak är av solid material och inte som våra helglasade växthus. Detta för att inte skapa för stor värmeförlust vintertid. Sommartid är huset också relativt svalt.
På norrsidan fanns ugnar där kan kunde mata in ved utifrån för att värma upp huset vintertid.
Orangeriväxterna omfattar arter som Linné eller någon av hans lärjungar beskrivit. Tanken är att det både ska innehålla vackra exotiska växter och även sådana som Linné insisterade på var av ekonomisk vikt för Sverige. Arterna indelas i tre grupper beroende på deras klimatpreferenser. För att använda Linnés egna ord placeras de i det svala caldarium, här finns bland annat Camellia japonica kamelia, Laurus nobilis lager, Myrtus communis myrten och olika citrusarter vars blomdoft fyller rummet. Tepidarium med medeltemperatur rymmer t ex Aloe vera äkta aloe Coffea arabica arabiskt kaffe och Passiflora quadrangularis barbadin. I det tropiska caldarium växer arter som Musa paradisica banan, Carica papaya papaja och Ficus religiosa tempelfikus.
Etiketter:
ebba tipsar,
utflykt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Dit skulle jag vilja åka någon gång. Vilka vackra bilder!
SvaraRaderaVad kul med fågelholken! Då är det bara att sätta igång. :-) Det jag gillade med den här modellen är att taket går att lyfta av. Himla smart. Ha en fin dag du med.