onsdag 21 mars 2012

Några tips på vägen

nöjd tygblöjebak


Vill man som småbarnförälder verkligen göra något för miljön så finns det iallafall 2 sätt där du helt klart kan göra skillnad.

1. Du kan använda tygblöjor
2. Handla så mycket som möjligt begagnat


Varje barn använder ca 6000 engångsblöjor under en blöjperiod och för det betalar vi i runda slängar 18 000kr(!).
Det blir 1,5 ton sopor per barn som tar ca 500 år att bryta ned. Svenska blöjbarn fyller 23 000 sopbilar med 420 miljoner blöjor per år. Ett nätt litet sopberg att ta hand om. Faktiskt helt sjukt om man tänker efter.
Till tygblöjor används endast ca 4,8 kg bomull som kan återvinnas!

Man ju också tänka att all denna plast som blöjan är tillverkad av inte heller är så nyttig att framställa.
För att inte tala om faran med plastens direktkontakt med den lilla barnrumpan.
Tester har visat att flera blöjor (bla.Pampers) innehåller olika ämnen som är giftiga för andningsorganen och nästan alla tillverkares blöjor innehåller det hormonstörande ämnet TBT.
Forskning har visat att kemikalierna i engångsblöjorna kan utlösa astma hos små barn och kan även vara orsaken till minskad fertilitet i vuxen ålder.
Läskigt tycker jag. Dessutom sånt som de flesta föräldrar inte funderar särskilt mycket över eller ens har en aning om.
Det går att läsa mer om detta i en stor rapport som Naturskyddsföreningen gjorde 2004.

Jag bestämde tidigt, redan då jag var gravid, att jag ville testa det här med tygblöjor. För miljön skull och för Alfreds.
Var verkligen inte säker på att jag skulle stå ut med det extra arbetet som det ändå innebär men jag ville ge det en chans.
På blocket köpte vi ett stort paket som skulle räcka hela blöjperioden. Alfred var då kanske 2 månader gammal och jag tyckte att det var allt annat än smidigt.
Blöjorna var så himla stora och hans rumpa så liten. Knöligt blev det och jag fick inte till det. Läckte gjorde det hela tiden.
Tänkte att jag får prova igen när han är lite större och alla blöjorna flyttade därmed in i ett skåp och så var det bra med det.

När han var runt 6 mån tog jag fram dem igen och sedan dess har det funkat jättebra. Dom sitter bra och det är inte alls lika klumpigt.
Lite meckigt är det allt, särskilt när man är van vid engångsblöjorna. Men det får vara lite bökigt, jag vill göra skillnad!

På natten och när vi är borta en längre stund hemifrån använder vi dock engångs för att det helt enkelt är så mycket lättare.

På Imse Vimses hemsida läser jag följande:

Under de senaste 20 åren har blöjperioden blivit betydligt längre.

År 1989 - blev barn blöjfria vid ca 2 års ålder.
År 2011 - blir barn blöjfria mellan ca 3-7 år.

Det kan bero på en mängd olika saker. Dagens moderna engångsblöjor har alltid en supertorr yta och finns numer att köpa för barn som väger upp till 30 kg. Barn är bekväma små varelser som varken kan eller vill sluta med engångsblöjor. Barn blir ofta blöjfria tidigare med tygblöjor, vanligtvis före 2 års ålder. Det beror på att barnen känner när de kissar och får en förståelse för sambandet mellan kissnödig och våt blöja. Med tygblöjor får ni en skönare och kortare blöjperiod.


Fördelarna är många med tygblöjor. Barnen blir blöjfria tidigt, det är bra för miljön och det är riktigt ekonomiskt.
1300 kr betalade vi för hela paketet på blocket, allt fint och fräscht.

Jag kunde heller aldrig tänka mej hur mycket nya prylar man behöver med en liten. Jag är inte pryltokig på något sätt men det är en faslig massa grejer man ska ha hela tiden. Vagn, kläder ( som han dessutom växer ur stup i kvarten) bilstolar och annat.
Jag tar för vana att ALLTID kolla blocket innan jag handlar något som vi behöver. Faktum är att vi nästan inte köpt något som är nytt. Vi har sparat 10 000tals kronor.

Läs mer om tygblöjor här:
http://www.tygisar.se/tygblojor.php?artikel=5
http://www.imsevimse.se/faq.pab
hej då!



3 kommentarer:

  1. Väldigt intressant! bra inlägg! och söta bilder :)

    SvaraRadera
  2. När det gäller att handla begagnat har vi verkligen gjort det. E har nästan bara begagnade saker. Jag tycker dessutom det är roligare att handla second hand då det är lättare att hitta personliga saker tycker jag! Heja återvinning!

    SvaraRadera