Sofia som är grafisk formgivare gör superfina skyltar till dina sådder. Ladda ner gratis på hennes blogg Hildas hem |
I förra veckan fick jag äntligen sått lite frön.
Så här års vill man så mycket samtidigt och det är lätt hänt att man funderar och planerar så mycket att man fastnar i det stadiet och inte får något gjort.
Man drömmer om stora tomatskördar, handlar jord och funderar på vilken gröda som ska planteras var?
Man googlar runt för att få lite input och vips så har hela dagen gått och man har inte gjort ett skit och hux flux är det maj.
Samtidigt får man inte glömma bort att allt har sin tid.
Det är lätt att man blir för ivrig och sår av bara farten när man väl börjat. Man glömmer att ta hänsyn till grödornas olika groningstider och att man i de allra flesta fall måste vänta med att plantera ut tills det inte finns någon som helst risk för nattfrost.
Järnnätter kan komma så sent som i Juni i södra Sverige och du kan läsa mer om det här.
Chili och paprika är två grönsaker man ska vara tidig med då de utvecklas relativt långsamt och dessa kan man med fördel så redan i januari/februari.
Tomater står på tur och sist gurka och squash då de är ganska snabbväxande och inte tål någon som helst frost. Läs på respektive fröpåse så att det blir rätt.
Sår du tex en tomat i februari, driver upp den på fönsterbrädan och sedan ska odla den på friland så kommer du att ha en låååång och tanig planta med glest mellan blad och fruktsättning innan du kan plantera ut den i Juni.
Ju mindre ljus plantan har fått desto mer sträcker den på sig. Den blir klen och svårhanterad.
Drömmen är att ha en tjock och knubbig planta när det är dags för utplantering.
Har du därimot en odlingslampa och växthus kan du dra igång dina odlingar betydligt tidigare.
Själv har jag bådadera så jag är alltså lite sent på det, som vanligt.
Dock är mitt växthus ganska litet och därmed skyddar det inte speciellt bra från frost och jag kan inte plantera ut för tidigt.
Min odlingslampa är en 400 wattare, Grolux med blåvitt ljus då detta är bäst för att få en så kompakt planta som möjligt.
Jag har min odling i källaren och är helt utan dagsljus.
Har man möjlighet att ställa sådderna framför att stort fönster i söderläge kan det räcka med ett lysrör som stödbelysning.
Inventera och ta fram vad du behöver. I mitt kit ingår brätten, krukor, plantjord, champinjonlåda och handskar.
Man ska egentligen ha såjord men eftersom jag drar upp så pass mycket och vill minimera omskolning sår jag i lite större kruka och direkt i plantjord. Det funkar det med.
Man kan också bottna med pantjord och toppa med såjord.
Jorden som varit instängd i en obruten plastförpackning under lång tid innehåller gaser som frön och planta inte mår så bra av.
Häll därför ut den mängd du tror att du har användning för på planteringsbordet. Knåda den en stund som en deg. På detta sätt luftar du jorden och giftiga gaser försvinner.
Fyll därefter krukorna.
Genom att använda en tom kruka och sedan trycka till jorden lätt får fröt en stabil och greppvänlig yta att etablera sig i. När man sedan vattnar sådderna stannar också vattnet upp vid den fasta ytan och fröt blir lagom blött.
Utsädet till chilin tog jag från en torkad frukt från förra året.
Fröna ska täckas (om de ska täckas alls, läs på fröpåsen) med ett fluffigt lager jord.
Till detta använder jag en champinjonlåda. Lägg i jord och skaka tråget över krukorna.
Tomater vill gro varmt därför ställer jag dom på badrumsgolvet där vi har golvvärme.
Så snart de kommit upp och visar karaktärsblad flyttar jag ner dem i källaren där det är lite svalare och drar i gång lampan.
Finfina skyltar till tomat och chili finns på bloggen Hildas hem!
Åh, vad roligt att hitta till din blogg, via Nisse i Torpet. Känns som om vi delar mer än ett intresse här i livet, så hit kommer jag snart igen. Hälsar Mimmi med skånskt blod i ådrorna, men halländsk jord under naglarna
SvaraRaderaHej igen och som vanligt sitter man här och förundras över hur liten världen är fast att den är så stor! Jag kommer från Skanör (som vi frekvent besöker då mina föräldrar fortfarande bor där) och via en detour på 7 år i England och 5 år i Götet så köpte vi hus i Onsala för 3,5 år sedan. Trivs jättebra med omgivningarna, men känner att "småbarns-ghettot" med pluttesmå tomter är för trångt för oss, så nu flyttar vi alldeles strax till riktiga bonnalandet 8 km öster om Frillesås (Stuv, en bit innan Stättareds fina 4H-gård som du säkert hängt på i din ungdom/barndom!?). Ska bo på en gammal gård medan vi bygger vårt drömhus bredvid och så småningom anlägga rejäla odlingsytor - jippi!
SvaraRaderaSkogsknopperiet är verkligen underbart kul och kan varmt rekommenderas om ni har Friluftsfrämjandet i närheten. Kidsen är bara 1-2 år och i höst när de är/blir 3 blir vi Skogsknytten. Härlig kravlös variant på Skogsmulle som vi njöt i förskoleåldern och det är verkligen kul att vara ledare.
Var har du numera dina bopålar i den skånska myllan? Jag läser vidare och njuter "hemlandstoner". Vi syns i bloggosfäten!
Fina blompinnar, visst är Sofia otroligt duktig!!
SvaraRaderaVilken härlig blogg du har här! Vackra och inspirerande bilder dessutom. :)
Tack för din söta kommentar på min blogg, vad glad jag blir!
Hjälp! Har du hela badrumsgolvet fyllt med frösådder? Finns det plats för andra aktiviteter? Nu kommer jag snart. Förresten, fina bilder och informativ text. Kram Mam
SvaraRadera:o) dont u worry... det går att både kissa, bajasa, duscha och byta blöja och tvätta... men inte samtidigt... måste flytta runt sådderna.
RaderaMen det är ju inte dåligt att ha både toa, handfat, dusch skötbord, tvättstuga och nu mera drivhus på ynka 5 kvadrat m...
compact living!
Oj, oj,oj - ta det nu lugnt med tekoppen för nu ska du få höra hur liten världen verkligen är. Vi bor väl sisådär en 2-300 m ifrån din barndoms boende. Ett nybyggt villområde precis mellan Presseskolan och Skällared som går under det "fascionabla" namnet Presse Park. Oj, vad dina föräldrar gjorde rätt som drog sig ut mot Buerås när det blev för tättbebyggt. Jag har många kompisar som byggt däromkring (med risk för att skrämma dina föräldrar på flykten ifgen ;-)) och där blir det verkligen en mycket härligare lantlig känsla. Hade det funnits tomter och kostnaden inte varit viktig att hålla nere så skulle jag gärna bo någonstans i verkliga "Onsalainlandet" - Apelröd, Länna...
SvaraRaderaÅ, andra sidan var både min mormor och morfar från Tomelilla-trakten (Sälshög och Smedstorp), så Lövestad har jag hört mycket talas om. Undrar om inte mormor brukade dilla om någon dansbana eller liknande där!? Men det var väl då för typ 100, eller iaf 70 år sedan.
Lyckost dig som haft möjlighet att iaf läsa delar på en trädgårdsmästarutbildning. Var gör man det - Hvilan, Alnarp? Tyvärr ligger alla utbildningar lite långt ifrån här för att det ska funka med småbarn, men en dag ska jag minsann också komma dit! Kram från Mimmi