Än är det glest mellan de röda tomaterna i växthuset. Solens sparsamhet märks egentligen på allt som växer både i växthus och i köksträdgård. Det mognar senare än vanligt.
Den som längtar efter smaken av solkyssta tomater måste pröva denna enkla anrättning. Tiden i ugnen tilsammans med vitlök, olivojla och örter får nästan vilka hydroodlade skittomater som helst att smaka sommar.
Himelska Tomater
Ett gäng tomater, kanske ett kilo
1 hel vitlök
0,5 ekocitron
0,5 god olivolja
slätbladig persilja ( tycker den är godast men det funkar naturligtvis med krusig med)
salt å nymald svartpeppar
flingsalt
skvätt balsamvinäger
Värm ugnen till 150grader. Gärna varmluft. Efter halva tiden får gärna ugnsluckan stå lite på glänt.
Halvera tomaterna och vitlöken och lägg på en plåt.
pressa över citronen och kvarta den sedan och lägg även den på plåten.
Ös på olivolja, salta och peppra.
In i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Kolla så att dom inte bränns- (beror på hur stora tomater du har). Har du små tomater kanske du får köra på lite lägre värme.
Ta några av vitlöksklyftorna och pressa över tomaterna. Släng resterande vitlök samt citronerna.
Strö över hackad persilja och stänk på balsamvinäger.
Låt svalna
Lätt som en plätt!
I går hade jag mammorna med barn från föräldrargruppen hemma på lunch och då la jag tomaterna i en stor kycklingsallad. Smaskigt!
Annars passar de utmärkt till en köttbit, på buffébordet eller att bara okynnesäta när suget faller på :O)
Sötnosar på rad
Oh jisses så gott det ser ut! Visst är det så att solens frånvaro gör skörden sen. Här har jag bara skördat några enstaka tomater ännu, dock finns det MASSOR gröna :)
SvaraRaderaJag önskar dig en fortsatt fin tisdag!
Kram Sofia
Hej Sofia.
SvaraRaderaMumma, du måste pröva dem.
Hos mej finns också mängder av gröna tomater. Hoppas de hinner mogna innan sommaren ger sig av för gått.
ha det fint
Vilka vackra foton här inne!
SvaraRaderaJordkällaren kom färdig. Köpt här: http://www.kovjokielement.fi/swe/Jordkallare.13.html?sprak=swe Finns i olika storlekar och levereras med inredning om man vill, trallen har vi snickrat själva. Vi (grävmaskinen) har grävt en grop, det ska vara minst 30 cm grus under. Källaren ska sedan täckas med 60 cm jord/torv. Fin blev den men mycket mer runt-omkring-jobb än vad vi tänkt när vi bestämde oss för en färdig jordkällare. :-)