I fredags tillbringade jag en heldag på Kiviksmusteri.
Föreningen Äpplets vänner arrangerade ett Äppleseminarium och anledningen till detta är att vi behöver fler äppelodlare i vårat land.
Föreläsningar och workshops riktade till oss som är intresserade av att börja odla äpplen och för den som vill veta vad som krävs för att detta ska bli verklighet.
Svenska äpplen står för ungefär 20% av vår totala konsumtion här hemma och marknaden skriker efter mer.
För mej som bor i södra Sverige så är tillgången på svenska äpplen i handeln inget jag kan klaga på. Det finns alltid en massa sorter jag kan välja mellan och inte heller priset har jag några synpunkter kring.
Vad jag inte visste var att det är ytterst sällsynt med svenska äpplen norr om Stockholm.
Det betyder att marknaden sväljer hela produktionen på plats. Odlaren behöver därför aldrig frakta sina äpplen särskilt långt utan det är vi som bor i områden där det odlas mycket äpplen som får möjlighet att smaka härligheten.
Frågan är bara om vi kommer att kunna äta svenska äpplen i framtiden?
Äpplen odlas i kust eller sjönära områden, gärna i Skåne. Vi hittar även en del odlingar kring Jönköping och Mälardalen.
Zon 1 är optimalt men även inom andra zoner där mikroklimat uppstår.
Anledningen till att man väljer att odla i närheten av vatten beror på att träden är väldigt känsliga för frost vid knoppsprickning och blomning.
Vårvarma dagar med kalla frostnätter är förrädiska.
Hav och vatten absorberar värme under dagen och avger sedan denna värme under natten vilket stabiliserar temperaturen och gör den jämnare. Nätterna blir därför inte fullt så kalla.
Här i Skåne odlar vi våra äpplen främst kring Kivik i öster och Kullabyggden i väster.
Här finns idag ett stort problem.
Marken är så värdefull då intresset är enormt stort för att bosätta sig här.
Vi står inför ett generationsskifte då många odlare börjar bli gamla. När de flyttar ifrån sina hus och sin mark styckas den ofta av och säljs till högst bjudande. Till någon som inte alls har för avsikt att odla äpplen.
Odlingar jämnas med marken och enorma villor med havsutsikt byggs.
Detta gör att fler och fler odlingar försvinner och en ny generation odlare har ingen mark att odla på.
Kontentan blir alltså att du måste vara miljonär eller vara född i en familj som redan äger mark för att
bli äppleodlare.
Föreningen Äpplets vänner försöker nu komma på nya inovativa lösningar på detta problem.
Funderingar kring arrenden diskuteras men även att hyra befintliga odlingar där de äldre föredetta odlarna vill bo kvar i sina hus men inte orkar odla längre.
Problemen är att en gammal odling inte ger så hög avkastning och är man ny måste man få en bra start för att det ska vara lönsamt.
Problem med arrenden är att träd är en såpass lång kultur att man behöver väldigt långa arrendeavtal. Vi snackar 30-40 år om man ska nyplantera och det är inte många som vill skriva så långsiktiga kontrakt.
Det kostar runt 300 000 kr/hektar (då äger du redan marken) att nyplantera och man räknar med att 10 hektar försörjer 1 person.
För att det ska bli lönsamt att odla äpplen måste man alltså ha en betydande bit mark, om syftet är att leva på odlingen.
Eftersom vi har sådan brist på svenska äpplen ser å andra sidan marknaden väldigt ljus ut ( om man bortser ifrån att vi inte har någon mark att odla på). Som odlare kan man vara säker på att snabbt och lätt bli av med sin skörd till ett mycket bra pris dessutom. Bristen och efterfrågan gör att odlaren får bra betalt för sina äpplen.
Det är alltså lönsamt att vara odlare men ett sjuhelsikes problem att komma igång. Har du ingen mark att odla på får du kanske räkna med en kostnad på 500-600 000 kr/hektar för att komma igång.
Få har råd med denna investering.
På mötet i fredags samlades befintliga odlare, både de som odlat i generationer och de som nysatsat, rådgivare, forskare, nyfikna eventuellt framtida odlare och en snubbe från Länsstyrelsen/Skåne.
Det vi alla kom fram till var att de som har bäst förutsättningar är bönderna.
De som äger mark och som ofta har maskiner de kan använda. De som idag odlar men kan tänka sig att avvara en gröda och istället plantera äppleträd.
Diskussioner kring att göra som man gör i Holland- byta mark med grannen för att få en bra växtföljd.
Men också att bönder investerar i att nyplantera på sin egen mark och sen arrenderar ut odlingen till någon som har kunskap och intresset.
Många intressanta förslag men en svår nöt att knäcka rent praktiskt.
Själv får jag nog lägga mina äppleodlarplaner på hyllan. Jag är inte rik och jag har tydligen fötts i fel familj... om man ska se till de förutsättningar jag fått att bli äppleodlare...
Skit!
hemfärden bjöd på en fantastisk solnedgång |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar