onsdag 29 februari 2012
Använd askan!
Under hela vinterhalvåret värmer vi upp vårt hus (tillsammans med två luftvärmepumpar) genom att elda i kaminen.
Kvar när elden har slocknat blir förstås en massa aska som vi samlar upp i en plåthink för att sedan gödsla trädgården med.
En otroligt mineralrik och helt gratis restprodukt. Toppen!
Träaska är ett fullvärdigt gödselmedel och man kan säga att askan innehåller alla de näringsämnen som trädet har tillgodogjort sig under dess livslängd. Det är alltså ett mycket bra sätt att ge tillbaka till naturen det som man än gång berövat den.
Ur gödslingssynpunkt föredrar man lövträdsaska då den innehåller betydligt mer kalium och fosfor än aska från barrträd.
De flesta växter mår bra av små mängder aska men man ska undvika surjordväxter såsom rhododendron, syrenhortensia och blåbär.
Det råder även lite delade meningar om hurvida det är bra att tillföra aska i grönsakslandet eller ej. Askan kan nämligen innehålla tungmetaller som trädet samlat på sig när det levde.
Man är dock helt enig om att aska inte är så bra i potatislandet då potatisen ofta drabbas av skorv.
Framför allt ska man använda askan till stenfrukter såsom körsbär och plommon men även bärbuskar som hallon, vinbär och krusbär älskar aska. Man ska då ge givan innan karten kommer för att det ska göra bäst nytta.
Det är framför allt den stora andelen kalium i askan som både ger en rikare skörd och en bättre kvalitet på frukt och bär.
Strö också askan i dina blomsterrabatter, rosor och med fördel hos dina pioner, för fin blomning och stadiga stjälkar.
Genom askan förhöjs pH-värdet och mjöldaggssvampar trivs bäst i lägre pH-värden. Gödsling och spridning av aska bör inte sammanfalla eftersom kalken binder kvävet i gödseln. Kvävet försvinner inte men man får inte nyttan av kvävet förrän om något år. Använd vedaskan som näringsämne och ge i första hand mindre härdiga buskar och bärbuskar av askan. Vedaska från träd som har växt på förorenad mark bör inte användas som gödsel eftersom det kan bli koncentration av giftiga ämnen.
Det är den rena helt förbrända askan som är värdefull. Bitar av förkolnad ved kan följa med askan, men kolen har ingen gödslingseffekt, den kan inte komma in i ett organiskt sammanhang igen. Kol som ligger i jorden bryts inte ned, och det finns de som menar att den kanske också har negativ effekt på odlingen.
I kompost kan man med fördel blanda in aska. Mängdrekommendationerna varierar, men ca tre till fem kg aska per m2 trädgårdskompost väl utblandat kan vara rimligt.
Man ska vara försiktig, och inte övergödsla med aska då den innehåller lättlösliga ämnen, och överskott av ett ämne kan ge obalanser så att bristsymptom på andra ämnen uppträder. Så har t ex kalium och magnesium ett balansförhållande till varandra. För mycket kalium ger då magnesiumbrist, som visar sig som ljusa partier på bladen mellan nerverna. Bladet får svårt att bilda klorofyll.
Man ska alltså bara pudra askan lätt över rabatterna.
Använd aldrig aska från grillkol i trädgården då den innehåller gifter och tillsatser i form av kemikalier vid framställningen.
Etiketter:
EKOLOGISKT,
trädgårdsmästar´n i farten,
VÄRT ATT VETA
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Gött Ebba! Det är sådan här info jag behöver att trycka under näsan på P!! *helnöjd*
SvaraRadera/Bea
Var god!
SvaraRaderaHälsa hem och hoppas att ni har det bra.
krambanan
Intressant om aska men hur ofta kan man ge en giva runt vinbärsbuskarna..?
SvaraRaderaNu på hösten..?