Här kommer en trevlig fiskrätt som blir extralyxig med hjälp av ett litet räkberg.
Något för den stundande helgen kanske?
Jag har använt både Kummel och Sej men det funkar med Lax också om du föredrar det.
Enligt mej är det trevligare med vildfångad fisk än odlad. Främst för att näringsvärdet är så mycket bättre.
Fråga också din fiskhandlare vilka fiskar i sortimentet som är "hållbart fiskade". Köper du färdigpacketerad håller du utkik efter KRAV alternativt MSC märkningen.
Fisk efter smak och humör
Räkor med skal-färska eller frysta. Kanske får plånboken bestämma...
Lägg fisken i blöt i kylskåpet någon timme före tillagning. (kallt vatten+ citronsaft+salt)
Skala räkorna och spara skalen
Sås
räkskal
vatten
vitt vin
grädde
parmesan
salt å vitpeppar
smör
Lägg räkskalen i en tjockbottnad kastrull och fyll på med en skvätt vatten ( har du skal från 1/2-1 kg räkor blir det lagom med ca 1,5-2 dl vatten).
Koka upp och sänk sedan till medelvärme. Sjud ca 15 min.
Sila bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Häll på en skvätt vin och reducera ner till hälften.
Ställ åt sidan.
Ta upp fisken och lägg den i en smörad ugnsform. Häll på en skvätt vitt vin. Salta och vitpeppar.
Ställ in den i ugnen på 175grader.
För perfekt fisk låt den gå till en innertemp på 52grader.
Ta ut den ur ugnen och häll spadet i såskastrullen. Lägg folie på fiske så att den hålls varm.
Koka upp såsen, häll på en skvätt grädde och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar och red av den på valfritt sätt. Jag använder redix från LCHF-butiken.
Sist men inte minst; blanka av den med en klick smör.
Servera fisken med räkor och ringla över sås. Goda tillbehär är grönabönor, ugnsrostad fänkål, sparris, blomkålsmos, ugnsrostade grönsaker eller potatismos. Välj själv...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar